Zonwering

Welke soorten buitenzonwering?

Er zijn vele soorten buitenzonwering. Grofweg hanteren wij de onderstaande verdeling:

Markiezen hebben een mooie klassieke uitstraling. Een minpunt van markiezen is dat deze meer onderhoud nodig hebben, vooral wanner het raamwerk uit hout bestaat. Markiezen zijn mits goed onderhouden wel een stevig soort zonwering.

De bekendste zonwering is het uitvalscherm. Het doek van de zonwering is opgerold en wordt door een knik arm die als hefboom dient. Uitvalschermen hebben als bijkomend voordeel dat ze vrij stevig zijn en behoorlijk wat wind weerstaan.

Knikarmschermen lijken veel op uitvalschermen maar worden op een andere manier geopend. Het knikarmscherm wordt als het ware open geduwd door twee onder druk scharnierende armen. Hierdoor is er geen hefboom nodig. Een nadeel van een knikarmscherm is dat het minder stevig is en niet op de volle wind geplaatst kan worden.

Screens hebben helemaal geen arm. Een screen wordt direct binnen een framewerk over het raam getrokken. Veel screens zijn van een doorzichtig materiaal vervaardigd zodat deze doorkijk van binnen naar buiten garanderen. Screens worden daarom ook gebruikt als zonwering op dakramen en (daken van) serres.

Rolluiken werken volgens hetzelfde systeem als screens, maar zijn veel steviger. Een rolluik heeft naast het zonwerend doel vaak ook een beveiligende/ inbraakwerende functie. Rolluiken zijn in de regel niet doorzichtig.