Vloer

Eigenschappen van tapijt

Tapijt zorgt voor een warme sfeer in huis. Een groot voordeel van tapijt is het wooncomfort: Lekker met de blote voeten over een warme vloerbedekking door de kamer wandelen, kinderen spelen op een zachte ondergrond etc. Tapijt is ook geluiddempend en isolerend.

Een van de eigenschappen van tapijt is dat het niet zo heel lang meegaat. De stoffen pollen slijten, kleuren vervagen door toedoen van zonlicht en vuil is niet makkelijk te verwijderen. Dit hoeft niet direct een nadeel te zijn. Eens in de zoveel tijd kunt u namelijk de vloerbedekking vervangen. Dat frist het huis enorm op. Denk bij tapijt niet enkel aan vloerbedekking in woon en slaapvertrekken. Er is tegenwoordig tapijt op de markt dat geschikt is voor in de badkamer en keuken.

Tapijt bestaat uit een onderlaag (rug genoemd) waar pollen in geweven worden. De rug wordt uit bijvoorbeeld jute-, vilt- of textiel vervaardigd. De pollen geven kleur aan het tapijt. De pollen kunnen op verschillende manieren in de rug geweven worden. Strak geweven tapijt wordt Bouclé genoemd. Bij Frisé tapijt worden de pollen doorgeknipt. Dit zorgt voor hogere pollen waardoor een zachter tapijt ontstaat. Frisé is ongeschikt in de gang doordat er een hoop vuil in de lange pollen blijft hangen. Bouchlé is niet zo comfortabel in de woonkamer. Bepaal daarom op voorhand wat het doel/locatie van het tapijt wordt. Informeer uitvoerig bij speciaalzaken naar de eigenschappen voor tapijt.