Vloer

Eigenschappen van een houten vloer

Een houten vloer is een klassieke manier van vloerbedekking. Maar heeft de afgelopen decennia veel aan populariteit gewonnen, vooral door de opmars van laminaat. Houten vloeren zijn niet goedkoop, maar de duurzaamheid en vooral de klassieke warme uitstraling geeft een mooie sfeer aan een woonvertrek. Hout leeft. Het trekt vocht aan en geeft vocht af. Hout zet ook uit door temperatuurverschillen. Het is daarom belangrijk dat een houten vloer goed gelegd wordt.

Laminaat is slechts één van de houten vloersoorten. Andere houten vloeren zijn o.a. parket, lamellen en massief houten vloeren. De benaming is vooral afhankelijk van de afmetingen van de planken. Parket is heeft de smalste en dunste planken (smaller dan zo’n twaalf centimeter), massief houten vloeren de grootste. Massief houten vloeren zijn het meest duurzaam. Reinigen en beitsen van het hout garandeert een lange levensduur.

Laminaat heeft een relatief korte levensduur. De toplaag bestaat namelijk uit een print met daarover een afwerkingslaag. Deze laag is niet af te schuren en te herstellen. U zou de print afschuren en het MDF-laag blootleggen.

De kleurtinten en houtnerfmotief zijn bepalend voor het uiterlijk van de vloer. Ook de manier van leggen is hierop van invloed. Bespreek uw wensen met diegene die de vloer gaat leggen.