Stukadoren

Welke soorten stukwerk zijn er?

Er zijn vele verschillende soorten stukwerk mogelijk. Zo kan iedere denkbare kleur gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten reliëf mogelijk die in combinatie met kleurgebruik elk voor een apart uiterlijk en sfeer in het huis zorgen.

Bij pleister en raapwerk wordt een laag aangebracht om de ruwe oppervlakten mooi strak, glad, egaal en waterpas te maken. Door af te wisselen in de dikte van de stuklaag wordt een wand ook weer recht/waterpas gemaakt. De raap of pleisterlaag kan als uiteindelijke afwerklaag dienen of als ondergrond voor afwerklagen zoals spachtelputz.

Soorten stukwerk als spachtelputz, granol, marmerpleister en rustiekputz hebben een korrelige structuur die veroorzaakt wordt door toevoeging van zandkorrels en/of kleine steentjes. Door deze toevoeging ontstaat er reliëf in het stucwerk. Ook deze soorten stukwerk zijn in iedere kleur leverbaar. Mocht u later van kleur willen veranderen is overschilderen geen probleem. Met een latex zijn de muren of plafond gemakkelijk van een nieuwe verflaag te voorzien.

Er zijn naast de stuklagen met reliëf ook lagen waarbij het stukwerk juist zo glad mogelijk gemaakt wordt. Soms wordt er ook olie gebruikt om deze muren af te werken en is het stukwerk geschikt voor vochtige ruimtes zoals in de badkamer. Benamingen van dit soort typen stukwerk verschillen nogal. Vraag daarom uw stukadoor naar de mogelijkheden.