Sierhekwerk

Materiaalsoorten voor hekwerk

Kunststof sierhekwerk is volledig roestvrij. Maar door toedoen van UV straling is het mogelijk dat de kleur naar verloop van tijd vervaagd. Kunststof is sterk, maar lang niet zo sterk als een metalen hekwerk.

Een houten hekwerk is natuurlijk het meest bewerkelijk. Het vraagt om frequent onderhoud en kan onder invloed van (optrekkend) vocht gaan rotten. Ook valt de stevigheid van houten hekwerk te betwisten.

Metaal is het meest gebruikte materiaal voor de vervaardiging van hekwerk. Het is sterk en duurzaam doordat het metaal gegalvaniseerd wordt. Galvaniseren zorgt voor een keiharde en weersbestendige afwerking. Bij galvaniseren wordt elektriciteit gebruikt om een laagje metaal op een andere laag metaal aan te brengen. Een veel gebruikte afwerklaag is zink. Een gangbare naam voor galvaniseren is daarom verzinken. Gegalvaniseerd hekwerk is goed beschermt en bijna voor het leven roestvrij. Het is raadzaam om het verzinkte metaal te voorzien van een coating. Ook de coating wordt met behulp van elektriciteit aangebracht.