Open haard

Wel of geen schouw?

Een schouw is de omlijsting van de open haard, de slagroom op de taart etc. Schouwen zijn alleen bij kachels niet van belang daar de kachel meer een los object is (inzethaarden natuurlijk uitgezonderd) .Het heeft niet alleen een decoratieve functie maar zorgt ervoor dat de haard goed afgewerkt is en lucht aan-, en afgevoerd wordt. De materialen van de schouw dienen tegen warmte bestand te zijn en het is raadzaam te zorgen dat je de schouw makkelijk kan schoonmaken en er geen rookaanslag achter blijft.

Steensoorten zoals marmer, speksteen (talk) en zandsteen lenen zich het beste. Maar ook een houten of MDF/Spaanplaat (geperst houtvezel) schouw behoort tot de mogelijkheden. De houten versies zijn in meer verschillende soorten kleuren en structuren te maken dan de steensoorten.

Denk goed na over het ontwerp van de schouw, omdat het zo bepalend is voor het uiterlijk van de open haard. Het is door het gebruik van verschillende materialen mogelijk de schouw iedere willekeurige uitstraling te geven, of dit nu modern of klassiek is. Overweeg je eigen schouw te ontwerpen. Je kan de schouw namaken van karton (en dan niet de haard aansteken natuurlijk!) om te zien hoe de schouw in de kamer staat.