Open haard

Schoorsteen en onderhoud

De schoorsteen is een belangrijk onderdeel van uw open haard. Een schoorsteen voert de lucht af die het brandende hout of gas produceert. Het is daarom belangrijk de schoorsteen de goede diameter heeft, van binnenshuis naar het dak loopt en geïsoleerd is. De schoorsteen dient ook goed schoon te zijn. Een vuile schoorsteen met roet vergroot de kans op brand en bij slechte ventilatie kan de concentratie giftige koolmonoxide te hoog worden.

Wanneer u de open haard (ongeacht het type brandstof!) als sfeerverwarming gebruikt is het jaarlijks vegen van de schoorsteen nodig. Uw schoorsteenveger aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB) kan dit karwei voor u klaren.

Tegenwoordig zijn nieuwbouwhuizen zo geïsoleerd dat het belangrijk is goed te blijven ventileren d.m.v. ramen en het open houden van roosters, ongeacht de brandstof die u gebruikt.

Vergeet niet te informeren naar de verschillende opties voor een schoorsteenkap. Alleen kappen van Giveg- of CE-keurmerk zijn toegestaan.