Gel, elektra, gas of hout?
Open haarden en kachels zijn op zowel hout, gel, elektra als gas te stoken (kolen komt bijna niet meer voor). Open haarden en kachels zijn op verschillende brandstoffen te stoken. De meest bekende en klassieke vorm is natuurlijk hout. Het stoken op brandhout vraagt om het continue blijven opstoken en het verwijderen van kooltjes en as. Een voorraad brandhout neemt ook best wat ruimte in, iets wat bij gas en elektra niet het geval is. De brandwaarde voor soorten hout verschillen. Het belangrijkste is dat het brandhout droog is. Let er daarom op dat het brandhout minimaal twee jaar gedroogd heeft, het opgeslagen wordt op een droge plek en niet op de kale grond staat.
Als je geen zin hebt om op hout te stoken dan is het gebruik van gas een goed alternatief. Gas ontbrandt makkelijk en het vuur kan zelfs met een afstandbediening geregeld worden. Gas laat geen roet en as achter omdat de verbranding schoner is. Door het plaatsen van kunsthout in de haard of kachel zijn de vlammen niet te onderscheiden van houtvuur. Wil je juist een moderne uitstraling zijn de mogelijkheden eindeloos door het gebruik van verschillende steensoorten en op welke plek de vlammen geplaatst worden. Het is belangrijk dat het gas natuurlijk goed geïnstalleerd wordt zodat uw huis zich niet met gas vult met alle vervelende gevolgen van dien.
Het stoken op gel is een van de meest veilige en milieuvriendelijke manieren om de haarde gaande te houden. De gel is samengesteld uit milieuvriendelijke bestanddelen. De verbranding van de gel ligt dicht tegen de 100%. Simpelweg betekent dit dat bij de verbranding geen schadelijke stoffen vrijkomen. Stoken op gel is gemiddeld iets goedkoper doordat ze om minder bouwkundige aanpassingen zoals het aanleggen van een grote schoorsteen vraagt. Gel geeft niet zoveel warmte als andere stookmethoden is dient voornamelijk voor het creëren van sfeer.
Elektrakachels zijn makkelijk te plaatsen want het enige wat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact steken. Elektriciteit produceert ook geen afval en doordat er geen verbranding plaatsvindt heb je geen schoorsteen nodig. Hou er wel rekening mee dat stroom duurder is en het belast het milieu meer.