Gevelrenovatie

Hoe een gevel renoveren?

De eerste stappen bij het opknappen van de gevel is het verwijderen van de oude voegen. Dit is een secuur werkje, want het gehele metselwerk en de originele stenen moeten natuurlijk wel intact blijven. De voeg wordt tot een diepte van een paar minimeter tot een centimeter weggehakt tot de gezonde voeglaag bereikt is. De precieze diepte is dus afhankelijk van de staat van de voeg. Het verwijderen van de voegen kan je vergelijken met het schuren van hout alvorens u kunt verven. Het moet grondig en secuur gebeuren zodat het eindresultaat duurzaam en netjes wordt aangebracht.

Vervolgens begint de aannemer met het schoonspuiten van de huidige stenen. De gevel wordt met een speciale machine bespoten die een mengsels van water, lucht en zand onder hoge druk tegen de stenen. Dit verwijdert vocht aanslag en begroeiing zoals algen. Ook wordt op deze manier graffiti verwijderd.

Na deze voorbereiding gaat de aannemer over tot het daadwerkelijk opnieuw afvoegen. Welke soorten voeg er zijn leggen wij bij het volgende onderwerp uit. Na het voegen worden de voegen en de stenen geïmpregneerd. Dit verlengt de duurzaamheid van de gevel. Door het impregneren krijgen vocht, aanslag en aangroei minder snel kans de gevel aan te tasten. Impregneren wordt ook wel hydrofoberen genoemd.

De laatste stap is niet bepalend voor het uiterlijk, maar niet minder belangrijk: zorg ervoor dat de gevelrestaurateur de rommel opruimt.