Dakkapel

Dak van de dakkapel

De dakkapel kan met een schuin dakpannen dak worden uitgevoerd of met een plat dak. Beide typen daken hebben zo hun voor-, en nadelen. De keuze is ook afhankelijk van het uiterlijk van het huis, regels om een bouwvergunning te krijgen en het beschikbare budget.

Bij een plat dak worden houten de balken van het dakkapel-frame met bijvoorbeeld gipsplaat bedekt en geïsoleerd. Hier wordt vervolgens een dakbedekking overheen gelegd. Grind, begroeiing of tegels bieden extra bescherming voor het dak tegen zon en andere weersinvloeden. Een dak met begroeiing (vegetatiedak) isoleert goed, maar bij een dakkapel is dit niet praktisch door de moeizame bereikbaarheid.

Bij een schuin dak is het nodig deze van dakpannen te voorzien. Er zijn veel soorten dakpannen op de markt en er zit er vast een tussen die overeenkomt met de bestaande pannen. Als je kiest voor gladde extra verharde dakpannen zijn deze duurder in aanschaf maar gaan langer mee. Een schuin dak vraagt om minder onderhoud maar is duurder om te laten bouwen.