Dakkapel

Bouwvergunning

In veel gevallen is er voor het plaatsen van een dakkapel een “lichte bouwvergunning” nodig. In de regel geldt dat alles wat aan de openbare ruimte grenst (weg of groen), zoals de voorkant of zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de openbare ruimte dan de achterkant van de woning. Indien u uw dakkapel aan de voor- of zijkant van uw woning wilt (laten) plaatsen, heeft u vrijwel altijd een vergunning nodig.

Vraag voor het aanvragen van een vergunning en het plaatsen van een dakkapel altijd of de aannemer bij u langs kan komen. Loop samen met de installateur de afmetingen door en wat er precies wel of niet gedaan moet worden. Door dit soort zaken goed van tevoren af te stemmen, zijn eventuele problemen te voorkomen tijdens het opleveren van uw dakkapel.
De aannemer is vaak goed op de hoogte van de regelgeving en kan dus uitkomst bieden en eventueel de aanvraag regelen.

Op de website van het Ministerie van VROM staat een vragenlijst. Loop de verschillende vragen door en het systeem antwoord of je uiteindelijk een vergunning moet aanvragen. Die procedure loopt altijd binnen de eigen gemeente, en dus niet bij het ministerie zelf.

De kosten (leges genoemd) voor een bouwvergunning verschillen per gemeente, maar bedragen zo’n 1 tot 4 % van de totale bouwsom. Informeer bij je lokale gemeente naar het percentage wat zij hanteren. Een gemeente moet binnen 13 weken uitsluitsel geven over de bouwvergunning, maar mag dit eenmalig verlengen met nogmaals 13 weken.