Dakkapel
Dakkapel Het plaatsen van een dakkapel heeft enorm veel voordelen, zowel voor het woongenot als de waarde van uw woning. Krappe, donkere zolders veranderen met het plaatsen van een dakkapel in lichte, ruime vertrekken geschikt als kantoor, extra slaapkamer—noem het maar op. Erg aantrekkelijk voor eventueel toekomstige kopers van uw huis. Dakkapellen worden prefab (compleet opgebouwd in fabriek) of als opbouw dakkapel geleverd (opbouw gebeurt ter plaatse). Niet iedere dakkapel kan prefab geleverd worden: maatwerk en dakkapellen met een schuin dak worden altijd als opbouw geleverd. Kozijnen en posten hebben in zowel ontwerp als materiaal grote invloed op de uitstraling en sfeer van de dakkapel. Houd bij uw keuze ook rekening met het verschil in onderhoud en duurzaamheid. Wanneer u kiest voor het soort glas in de kozijnen van de dakkapel, overweeg dan HR++ glas te plaatsen, in plaats van gewoon dubbel glas. HR++ glas heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor u minder hard hoeft te stoken. Dit is milieuvriendelijker én scheelt u geld op de energierekening. Ieder type dak van de dakkapel heeft een andere uitstraling, andere eigenschappen, kwaliteiten en mogelijkheden. Verdiep u goed in de verschillen, voor- en nadelen voordat u een keuze maakt. Ook de dakgoot is daarbij een belangrijke overweging. Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van de dakkapel moet worden afgewerkt. Afwerking maakt het plaatje compleet en de dakkapel woonklaar. De afwerking doet u zelf, laat u aan de dakkapel specialist over, of u schakelt een klusjesman in. Voor veel dakkapellen is een omgevingsvergunning nodig. Voor het indienen van een vergunningsaanvraag bij uw gemeente heeft u een bouwtekening van de leverancier of architect nodig. U kunt de leverancier ook een omgevingsvergunning laten aanvragen. Op die manier heeft u er weinig omkijken naar. Het is daarbij, en bij het gehele dakkapel traject, belangrijk dat u de juiste leverancier kiest. De keuze van leverancier maakt u niet lichtvoetig en moet daarom zorgvuldig gebeuren. Doe dit door dakkapel leveranciers te vergelijken. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan en maak zelf de beste keuze.
-
Keuze leverancier
Bij een aanbouw besteed je een hoop geld en wilt daarom niet dat er half werk geleverd wordt. Zoek daarom een aannemer die aangesloten is bij BouwGarant. BouwGarant controleert aannemers en zij dienen aan een aantal eisen te voldoen. Hierdoor wordt de kwaliteit van de aannemer gegarandeerd. Informeer bij uw rechtsbijstandverzekering of een dakkapel in uw polis gedekt wordt. Sluit…
-
Bouwvergunning laten aanvragen
Als u zelf geen energie wilt stoppen in het aanvragen van een bouwvergunning kan de leverancier dit uit handen nemen. Veel leveranciers bieden dit aan als extra dienst en dit heeft als bijkomend voordeel dat zij bekend zijn met de procedure van het aanvragen van een bouwvergunning in uw gemeente. Informeer bij uw leverancier of het uitbesteden van de vergunningaanvraag…
-
Bouwvergunning
In veel gevallen is er voor het plaatsen van een dakkapel een “lichte bouwvergunning” nodig. In de regel geldt dat alles wat aan de openbare ruimte grenst (weg of groen), zoals de voorkant of zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de openbare ruimte dan de achterkant van de woning. Indien u uw dakkapel aan de voor- of…
-
Bouwtekening en Architect
Erg belangrijk voor de aanvraag van een bouwvergunning zijn de tekeningen van de te plaatsen dakkapel en het huis. Als u dezelfde dakkapel wilt plaatsen als een van de buren is het verstandig eens bij de buren te informeren of de tekeningen nog aanwezig zijn. Deze kunnen dan gebruikt worden voor de aanvraag van de vergunning en voor het aanvragen…
-
Afwerking van de dakkapel
Met het alleen laten bouwen van de dakkapel ben je er nog niet. Na het plaatsen van de dakkapel moet de zolder ingericht en afgewerkt worden. Bespreek samen met de aannemer hoe ook hij binnen oplevert. De aannemer kan bijvoorbeeld de muren stuken en/of sauzen, vloerverarming aanleggen en het plafond op orde brengen. Uiteraard kan je dit ook zelf doen.…
-
Dakgoot van de dakkapel
Het afvoeren van neerslag is bij beide dak soorten belangrijk en daarom dient de goot en regenpijp goed te worden geïnstalleerd. Voor een soepele afwatering is het raadzaam de dakgoot minimaal 1 keer per jaar schoon te maken, bijvoorbeeld na de bladerval in de herfst. Als je een dakkapel aansluit aan die van de buren: neem ook hun goot van…
-
Dak van de dakkapel
De dakkapel kan met een schuin dakpannen dak worden uitgevoerd of met een plat dak. Beide typen daken hebben zo hun voor-, en nadelen. De keuze is ook afhankelijk van het uiterlijk van het huis, regels om een bouwvergunning te krijgen en het beschikbare budget. Bij een plat dak worden houten de balken van het dakkapel-frame met bijvoorbeeld gipsplaat bedekt…
-
Soorten glas
Enkel glas wordt alleen nog in oude huizen aangetroffen. Tegenwoordig worden bijna alle huizen opgeleverd met dubbel glas. Het loont de moeite uw huis van dubbel glas te voorzien door de besparing die het oplevert op de energierekening en het minder belastend is voor het milieu. Er zijn momenteel twee typen dubbel glas: gewoon dubbel glas en HR++. Dubbel Glas…
-
Kozijnen en posten
Kozijnen zijn er in drie materiaalsoorten: hout, aluminium en kunststof. Deze materialen hebben elk hun kenmerken en los van de beschrijving die wij geven kan uw vakman hier u uitvoerig over informeren en voorbeelden van tonen. Kijk bij het onderwerp kozijnen voor meer informatie over soorten kozijnen.
-
Prefab dakkapel of dakkapel op maat?
Er zijn twee manieren om een dakkapel te plaatsen. Bij een prefab dakkapel wordt in een werkplaats de dakkapel op maat vervaardigd. Een hijskraan tilt dan de dakkapel op en laat deze in een gat in het dak zakken. Een prefab dakkapel heeft het voordeel dat deze vaak iets voordeliger is dan een op maat gemaakte dakkapel. Ook het plaatsen…