CV aanleggen

Soort radiator

De variaties in kleur en vorm van radiatoren zijn enorm. De kleurkeuze en vorm is zeer onderhevig aan smaak. De leverancier kan je het assortiment laten zien en deze zijn vaak in een showroom te bezichtigen. De meest voorkomende radiatoren zijn de zogenaamde paneelradiatoren. Raamradiatoren zijn laag en goed onder lage kozijnen te plaatsen. Een verticale radiator is handig indien er niet zoveel ruimte beschikbaar is om een horizontale radiator te plaatsen. Wie radiatoren in het zicht heeft hangen (bijvoorbeeld in de badkamer) kiest voor designradiatoren.

Radiatoren bestaan uit twee onderdelen: De verwarmingsplaten (hier stroomt het warme water door) en convectoren (metaalwerk dat ook warmte afgeeft door luchtcirculatie. Hier stroomt geen water doorheen). Iedere radiator heeft een typeaanduiding zoals bijvoorbeeld 20, 22 of 33. Hierbij staat het eerste getal voor het aantal platen, en het tweede getal voor de convectoren. Een radiator type 22 heeft dus twee verwarmingsplaten en 2 convectoren.

Iedere radiator heeft een bepaald vermogen om warmte af te geven. Dit wordt gemeten in watt. Zorg voor de juiste radiator, dit zorgt voor een juist gedoseerde van een ruimte. Hoe dit te berekenen is leest u bij capaciteit radiator.