Behangen

Welke soorten behang zijn er?

Het verschil in behangsoorten zit hem onder andere in het aantal lagen waar het behang uit opgebouwd is het materiaal waar deze lagen van vervaardigd zijn.

Simplex behang bestaat uit een laag papier. Een bekende vorm van simplex is bouwbehang. Het is het goedkoopste soort behang op de markt. Het is belangrijk dat het behang op een gladde ondergrond wordt aangebracht. Want het dunne omdat het behang door dat het dun is de Doordat het behang uit slechts één laag bestaat is het ook minder duurzaam.

Duplex behang bestaat uit twee lagen papier. Hierdoor kan op een iets ruwere ondergrond behangen worden. Duplex behang is ook wat duurzamer en stootvaster. Duplex behang kan met reliëf uitgevoerd worden.

Vinyl behang bestaat uit twee lagen papier met daarover een kunststof afwerking. Tussen de lagen behang wordt al dan niet reliëf aangebracht. Door de kunststof afwerking van het vinyl is deze behangsoort gemakkelijker schoon te maken, beschadigt minder snel en kan het met een vochtige doek te reinigen.

De sterkste behangsoort is glasweefsel of glasvlies behang. De toplaag bestaat uit glasvezel en hierdoor ontstaat een stevige behangsoort waardoor kieren en scheuren makkelijker zijn weg te werken. Het heeft ook nog een hoge decoratieve functie. Het behang is tevens makkelijk overschilderbaar, duurzaam en waterbestendig.

Vraag een vakman altijd om aanvullende informatie over behang. Hij of zij informeren u graag over de verschillende voors en tegens van behangsoorten.