Isoleren van een aanbouw
Het goed isoleren van een aanbouw heeft als voordelen dat het wooncomfort toeneemt, het beter is voor het milieu én dat er geld bespaard wordt op de energierekening.
Er komen geregeld nieuwe isolatiematerialen op de markt. Maar voor isoleren geldt: “meedoen is winnen”. Het is belangrijker dat er geïsoleerd wordt, dan dat het met de allerbeste materialen gebeurd. Bij isoleren is het wel belangrijk dat dit met zoveel mogelijk plekken in huis gebeurt. Het heeft geen zin de aanbouw zeer goed te isoleren, terwijl er via het zolderdak een hoop warmte verdwijnt. Dit wil niet zeggen dat gelijk het dak geïsoleerd hoeft te worden. Het goed isoleren van de doorgangen van verschillende verdiepingen d.m.v. bijvoorbeeld tochtstrips is een mogelijkheid om dit te ondervangen.
Let bij de aanschaf van materialen op de isolatiewaarde, ook wel R-waarde genoemd. Isolatiemateriaal moet goed en stevig bevestigd worden om een optimale werking te garanderen. Het is zeer belangrijk dat de isolatiematerialen vochtvrij blijven, omdat vocht de isolerende werking teniet doet en er rotting kan ontstaan. Dicht kieren met kit en/of tochtstrips. Het is niet enorm van belang welk type materiaal er gebruikt wordt voor het isoleren van kieren en gaten, maar vooral dat ze geïsoleerd zijn. Vergeet niet het huis te vetileren dmv open ramen en roosters. Dit komt de luchtkwaliteit in huis ten goede.
Het is belangrijk ook de vloer te isoleren. Ondanks dat warm lucht opstijgt, verdwijnt er ook warmte via de vloer. Dit is vooral het geval bij vloerverwarming. De meeste winst is te behalen als er een kruipruimte onder het huis aanwezig is.
Verkopers en verhuurders moeten vanaf 1 januari 2008 om een energielabel overleggen. Op Energielabel.nl is hier veel informatie over te vinden.
Kijk voor meer informatie over het isoleren van de kozijnen en isolerend glas bij de desbetreffende onderwerpen in deze rubriek.