Dak en Dakgoot
De opties voor welke type dat op de aanbouw geplaatst worden zijn simpel: plat of schuin. Beide typen daken hebben zo hun voor-, en nadelen. De keuze is ook afhankelijk van het uiterlijk van het huis en het beschikbare budget. Platte daken zijn namelijk doorgaans iets goedkoper, maar vragen daarentegen wel om wat meer onderhoud.
Bij een plat dak worden houten de balken van het frame met bijvoorbeeld gipsplaat bedekt en geïsoleerd. Hier wordt vervolgens een dakbedekking overheen gelegd. Een lichtkoepel vergroot de lichtinval. Als de aanbouw ook als balkon fungeert is het noodzakelijk het dak van betonplaat te maken. Grind, begroeiing of tegels bieden extra bescherming voor het dak tegen zon en andere weersinvloeden. Een dak met begroeiing (vegetatiedak) isoleert goed, maar vraagt wel om meer onderhoud.
Bij een schuin dak is het nodig deze van dakpannen te voorzien. Als je kiest voor gladde extra verharde dakpannen zijn deze duurder in aanschaf maar gaan langer mee. Een schuin dak vraagt om minder onderhoud maar is duurder om te laten bouwen. Een dakraam geeft veel licht in de aanbouw. Een schuin dak met een plat plafond voorkomt dat de warme lucht in de nok van het dak blijft hangen.
Het afvoeren van neerslag is bij beide dak soorten belangrijk en daarom dient de goot en regenpijp goed te worden geïnstalleerd. Voor een soepele afwatering is het raadzaam de dakgoot minimaal 1 keer per jaar schoon te maken, bijvoorbeeld na de bladerval in de herfst. Neem ook de goot van de buren mee, zodat hun vuil niet alsnog in jouw goot terecht komt. Het is gunstig enkele dagen droog weer af te wachten alvorens de ladder op te klimmen. De droge bladeren zijn dan een stuk makkelijker te verwijderen.