Aanbouw uitbouw

Bouwvergunning

Voor een plaatsen van de uitbouw heeft u waarschijnlijk een bouwvergunning nodig. Op de website van het Ministerie van VROM staat een vragenlijst. Loop de verschillende vragen door en het systeem antwoordt of je uiteindelijk een vergunning moet aanvragen. Die procedure loopt altijd binnen de eigen gemeente, en dus niet bij het ministerie zelf. Vraag voor het aanvragen van de bouwvergunning of de aannemer bij u langs komt. De aannemer is vaak goed op de hoogte van de regelgeving en kan dus uitkomst bieden en eventueel de aanvraag regelen.

De kosten (ook wel leges genoemd) voor een bouwvergunning verschillen per gemeente, maar bedragen 1 tot 5 % van de totale bouwsom. Informeer bij je lokale gemeente naar het percentage wat zij hanteren.

Het aanvragen van een bouwvergunning begint met het indienen van uw bouwplan. De gemeente verteld precies welke documenten zij nodig heeft wat vereisten zijn. Binnen vier weken hoor je of de aanvraag goed is ingediend. Hierna gaat de gemeente bekijken of de aanvraag past binnen het bestemmingsplan en of het in lijn is met de bouwverordening en welstandsvoorschriften. De gemeente moet u vervolgens binnen zes weken aangeven of zij een (lichte) bouwvergunning verschaffen. Deze termijn kan met 6 weken worden verlengd.