Aanbouw uitbouw

Een veranderende gezinssamenstelling, meer financiële middelen of gezondheidsredenen kunnen er toe leiden voor de keuze te staan om te verhuizen of een stuk aan de bestaande woning te bouwen. Wat de reden ook is, een aanbouw of uitbouw is een absolute winst voor u én de woning. Aanbouwen is niet een keuze die over één nacht ijs gaat. Ga daarom zelf eens in een aanbouw of serre zitten bij een kennis, informeer naar de mogelijkheden voor isoleren, kozijnen, afwerking, soorten dakbedekking enz. Vraag altijd meerdere offertes op bij bouwbedrijven en leveranciers om zo een goed prijs en – zeker niet minder belangrijk - kwaliteit vergelijk te kunnen maken. Een financieel adviseur adviseert over de verschillende mogelijkheden en vertelt u wat te doen met een eventuele lening en overwaarde.

  • Aanbouw uitbouw

    Keuze leverancier

    Bij een aanbouw of uitbouw besteed je een hoop geld en wilt daarom niet dat er half werk geleverd wordt. Vraag verschillende offertes aan en kies eventueel voor een aannemer die aangesloten is bij BouwGarant. BouwGarant controleert aannemers en zij dienen aan een aantal eisen te voldoen. Hierdoor wordt de kwaliteit van de aannemer gegarandeerd. Informeer bij uw rechtsbijstandverzekering of…

  • Aanbouw uitbouw

    Afwerking van de aanbouw

    Met het alleen laten bouwen van de aanbouw ben je er nog niet. De aanbouw moet ook ingericht en afgewerkt worden. Bespreek samen met de aannemer hoe ook hij de aanbouw van binnen oplevert. De aannemer kan bijvoorbeeld de muren stuken en/of sauzen, vloerverarming aanleggen en het plafond op orde brengen. Uiteraard kan je dit ook zelf doen. Leg de…

  • Aanbouw uitbouw

    Bouwvergunning

    Voor een plaatsen van de uitbouw heeft u waarschijnlijk een bouwvergunning nodig. Op de website van het Ministerie van VROM staat een vragenlijst. Loop de verschillende vragen door en het systeem antwoordt of je uiteindelijk een vergunning moet aanvragen. Die procedure loopt altijd binnen de eigen gemeente, en dus niet bij het ministerie zelf. Vraag voor het aanvragen van de…

  • Aanbouw uitbouw

    Bouwtechnisch en Architect

    Een architect ontwerpt gebouwen en delen van bouwwerken. Naast een grove schets waarmee het uiterlijk en de stijl van de aanbouw op papier wordt gezet, verzorgt een architect ook de bestektekeningen. Bestektekening is een ander woord voor ontwerpspecificatie. Dit zijn gedetailleerde tekeningen waarmee de aannemer aan de slag kan; zo staan bijvoorbeeld de precieze afmetingen, kleuren en leidingen in een…

  • Aanbouw uitbouw

    Fundering

    Voor een aanbouw is er bijna altijd een fundering nodig. Het type fundering is afhankelijk van het gewicht van de aanbouw en de typen grondlagen waarop de aanbouw wordt geplaatst. Staat uw huis op zand, dan is een fundering met staal tot een diepte van ca. 90 cm afdoende. In Nederland bestaat de bovenlaag vaak uit veengrond. Bij veengrond moet…

  • Aanbouw uitbouw

    Dak en Dakgoot

    De opties voor welke type dat op de aanbouw geplaatst worden zijn simpel: plat of schuin. Beide typen daken hebben zo hun voor-, en nadelen. De keuze is ook afhankelijk van het uiterlijk van het huis en het beschikbare budget. Platte daken zijn namelijk doorgaans iets goedkoper, maar vragen daarentegen wel om wat meer onderhoud. Bij een plat dak worden…

  • Aanbouw uitbouw

    Soorten glas

    Tegenwoordig wordt er bijna geen huis of aanbouw meer opgeleverd met enkel glas. Het loont de moeite de aanbouw van dubbel glas te voorzien door de besparing die het oplevert op uw energierekening. Er zijn momenteel twee typen dubbel glas, gewoon dubbel glas en HR++. Dubbel glas bestaat zoals de naam al doet vermoeden uit twee platen glas. Dubbel glas…

  • Aanbouw uitbouw

    Kozijnen en posten

    Hout is het klassieke materiaal voor kozijnen en (deur)posten. Het heeft een goede isolatiewaarde en zorgt voor een klassieke uitstraling. Houten kozijnen en posten vragen wel om meer onderhoud dan aluminium of kunststof kozijnen. Hout is na een aantal jaren wat makkelijker een ander kleurtje te geven is. Voorheen werden houten kozijnen en posten vooral van tropisch hardhout gemaakt. Keurmerken…

  • Aanbouw uitbouw

    Isoleren van een aanbouw

    Het goed isoleren van een aanbouw heeft als voordelen dat het wooncomfort toeneemt, het beter is voor het milieu én dat er geld bespaard wordt op de energierekening. Er komen geregeld nieuwe isolatiematerialen op de markt. Maar voor isoleren geldt: “meedoen is winnen”. Het is belangrijker dat er geïsoleerd wordt, dan dat het met de allerbeste materialen gebeurd. Bij isoleren…

  • Aanbouw uitbouw

    Wat is een aanbouw of uitbouw?

    De begrippen aanbouwen, uitbouwen en bijbouwen worden vaak door elkaar gebruikt, maar wat is nu precies het verschil? Het is belangrijk dit onderscheid voor de bouwvergunning aanvraag begrijpen. De wet- en regelgeving onderscheidt aan- en uitbouwen van bijgebouwen. Voor de wet is een aanbouw en een uitbouw dus hetzelfde. Een aanbouw of uitbouw is bijvoorbeeld een aan het huis vast…