Stukadoren
Een stukadoor brengt een afwerklaag van specie (mortel) of gips aan op uw muren en plafonds. Hij tovert grof beschadigde muren om in een mooi verfijnde afwerking. Stuken is echt vakwerk en wij adviseren dan ook dit werk door de vakman te laten doen. Muren die niet goed gestuukt zijn zullen na verloop van tijd gaan irriteren. Wel kun je zelf voorwerk doen om zo wat kosten te besparen. Het stukadoren van de wanden en plafonds is vaak een grote stap voorwaarts in het de afwerking van het huis. Het resultaat is duidelijk zichtbaar: na het stukadoren zijn plafonds en muren gelijk woonklaar. Hieronder vindt u informatie over stukadoren, waar op te letten en zaken die u zelf kunt doen.
-
Wat kost een stukadoor?
Het is moeilijk precieze prijzen te geven voor stukadoorwerk. De kosten zijn zeer afhankelijk van het totale oppervlakte, de staat van de muren, eventueel verricht voorbereidend werk, het gebruikte soort stuuk en de vorm van het te stukadoren oppervlakte. Een behoorlijk beschadigde muur met lastige hoeken kost meer om te stukadoren dan een redelijk onbeschadigde muur zonder moelijke hoeken en…
-
Waar op te letten bij keuze stukadoor?
Stukadoors hebben de mogelijkheid zich aan te sluiten bij de Stichting Afbouwkeur. Deze stichting heeft het Stuckeur-keurmerk ontwikkeld. De bij Stuckeur aangesloten bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd op hun manier van werken. Zo kijken controleurs naar de bedrijfsvoering en of stukadoor de wet en regelgeving naleven. Een van de zaken waar u als particulier het meeste mee te maken hebt, is…
-
Sauzen, behangen en betegelen
Voor het sauzen is het belangrijk de muren nog even goed na te lopen op oneffenheden. Schuur hobbeltjes weg en vul kleine gaatjes af. Breng vervolgens de primer en begin dan met het gronden van de muur. De verschillen in kleuren voor het sauzen zijn eindeloos. Naast standaard latex is bijvoorbeeld structuurverf een optie. Behang kan kleine oneffenheden verbergen en…
-
Drogen van het stukwerk
Het drogen van stukwerk is vooral afhankelijk van de dikte van de lagen stuuk en het gebruikte materiaal. Het drogen van stukwerk varieert van enkele dagen tot twee weken. Houdt hiermee rekening in uw planning. Probeer het stukwerk in beginsel niet te snel droog te krijgen door vanaf dag 1 al kachels en grote ventilatoren te plaatsen. Door het te…
-
Sausklaar, behangklaar of tegelklaar
Stukadoren betekent niet per definitie dat de wand afgewerkt wordt met een sierpleister zoals spachtelputz of granol. U wilt misschien de wand zelf sauzen, behangen of de muur betegelen. Een muur die sausklaar wordt opgeleverd is glad en strak en u kunt direct beginnen met het aanbrengen van verflagen. De muren moeten wel altijd nog even geschuurd worden. Behangklaar stucwerk…
-
Zelf al voorwerk verrichten?
Bespreek met de stukadoor welk voorwerk u zelf kunt en wilt doen. Zo is het mogelijk zelf losse stenen los te wrikken, behangresten te verwijderen, spijkers uit de muur te trekken en voorstrijk aan te brengen. Hierdoor bespaart u tijd en geld. Het is wel van belang dat dit goed gedaan wordt zodat de stukadoor niet alsnog voorwerk moet verrichten.…
-
Welke soorten stukwerk zijn er?
Er zijn vele verschillende soorten stukwerk mogelijk. Zo kan iedere denkbare kleur gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten reliĆ«f mogelijk die in combinatie met kleurgebruik elk voor een apart uiterlijk en sfeer in het huis zorgen. Bij pleister en raapwerk wordt een laag aangebracht om de ruwe oppervlakten mooi strak, glad, egaal en waterpas te maken. Door af te wisselen…
-
Wat is stukadoren?
Bij stuken worden ruwe of beschadigde muren en plafonds met een klakmengsel (ook wel pleister genoemd) afgewerkt. Een stukadoor werkt van grof beschadigde muren naar een mooi verfijnde muurafwerking. De stukadoor begint met het afplakken van bijvoorbeeld deurposten, zodat deze niet met stukwerk worden bedekt. Vervolgens steekt de stukadoor eventueel loszittende steentjes los waarover hij een laag primer aanbrengt. Primer…